Jaarrekeningen? Wat zijn het en waar zijn ze voor nodig?

Consulting Blog

Jaarrekeningen? Wat zijn het en waar zijn ze voor nodig?

Wat heeft u het afgelopen jaar gedaan? Dat moet u maar eens laten zien. U doet dat door de jaarrekening in te leveren.

In de wet staat dat u de jaarrekening moet deponeren

U hebt een BV, NV, Coöperatie of een Onderlinge Waarborgmaatschappij. De wet bepaalt dan dat u verplicht bent om aan iedereen die daarin geïnteresseerd is te laten zien wat u het afgelopen jaar hebt gedaan. Afhankelijk van de grootte van uw bedrijf doet u dat op papier of digitaal. U levert de jaarrekening bij de KvK.

Wat moet er in mijn jaarrekening staan?

Allereerst is het van belang hoe groot uw bedrijf is. Hoe groter het bedrijf, des te meer gegevens er in de jaarrekening moeten staan. De grootte van uw bedrijf wordt vastgesteld op basis van de gegevens die in de jaarrekeningen staan. Voldoet u aan de eisen die voor een bepaalde grootte van uw onderneming staan dan wordt uw bedrijf in die klasse ingedeeld. Er wordt uitgegaan van twee achtereenvolgende jaren. Uw accountant, administrateur of belastingconsulent kan u vertellen wat er in uw jaarrekening moet staan. AEC Uden kan u adviseren hoe u uw jaarrekening het beste in kan vullen.

Wanneer moeten jaarrekeningen gedeponeerd worden?

Binnen vijf maanden nadat het boekjaar is afgesloten. Maar eerst moet de jaarrekening opgemaakt worden. Daarna wordt deze voorgelegd aan de aandeelhouders. Deze moeten de jaarrekening binnen twee maanden vaststellen. Dit is voor 31 juli, als het boekjaar een kalenderjaar is. Acht dagen nadat de jaarrekening is vastgesteld, moet deze worden ingeleverd.

U kunt de jaarrekening niet op tijd inleveren

Dan levert u een voorlopige jaarrekening in. U heeft daarna vijf maanden om de definitieve jaarrekening in te leveren. Wordt deze datum niet gehaald, dan kunnen de bestuurders persoonlijk aansprakelijk gesteld worden. De Belastingdienst geeft vervolgens het Bureau Economische Handhaving opdracht een onderzoek in te stellen. Let op: U kunt een flinke boete tegemoet zien als er een strafrechtelijke veroordeling volgt.

Mijn jaarrekening is ingeleverd. Hoe zie ik of het is ontvangen?

Op de website van de Kamer van Koophandel kunt u zien of uw jaarrekening is ontvangen. Een papieren jaarrekening is na vijf werkdagen zichtbaar in het Handelsregister. De digitaal gedeponeerde jaarrekening is direct te bekijken.

Hoe wordt de jaarrekening gecontroleerd?

Er wordt niet gecontroleerd of de inhoud van de jaarrekening wel goed is. Wel wordt er gekeken of het om een voorlopige of een vastgestelde jaarrekening gaat en of alle verplichte onderdelen zijn ingevuld. Is alles goedgekeurd, dan wordt de jaarrekening openbaar gemaakt.

 

Delen

21 september 2016

Gayle frist de wereld van consultancy op!

Consultancy? Dan denk je waarschijnlijk al snel aan saaie accountants, lastige boekhouders en andere adviezen waar mensen eigenlijk niet op zitten te wachten. Met deze persoonlijke blog hoop ik dat vooroordeel over dit soort werkzaamheden weg te nemen. Hier verzamel ik voorbeelden uit de wereld van consulaten die helemaal niet saai, maar juist erg spraakmakend zijn. Mijn naam is trouwens Gayle, voor wie daarin is geïnteresseerd. De motivatie hiertoe komt van mijn vader. Hij is als consultant jarenlang actief betrokken bij meerdere organisaties, maar krijgt in zijn directe vriendengroep vaak hetzelfde te horen – namelijk dat hij saai en nutteloos werk verricht. Ik ben daarom vastberaden hier met deze blog flink wat verandering in te brengen.